miercuri, 9 decembrie 2015

3 PAȘI ÎMPOTRIVA FRAUDEI ONLINE ÎN DOMENIUL TRANSPORTURILOR


Fiind vorba despre o piață online, o bursă de transport înseamnă și riscuri – derivate din încheierea contractelor la distanță, cu parteneri necunoscuți. Vă prezentăm, în continuare, kit-ul de apărare în 3 pași împotriva fraudelor online din transporturi.
Bursele de transport aduc beneficii importante operatorilor din piața de logistică – expeditori și transportatori deopotrivă. Este vorba, în primul rând, despre multiplicarea gamei de posibili clienți sau furnizori, dar și despre reduceri importante ale costurilor de transport, precum și a timpilor de rezolvare a cererii și ofertei logistice. Așa cum există un cod rutier ce reglementează siguranța în trafic, o bursă de transport înseamnă, în egală măsură, un sistem foarte precis de reguli. Iar expeditorii și transportatorii au la dispoziție mai mulți pași de protecție.
Pasul 1: Verificarea transportatorului care preia marfa
Pentru expeditori, cel mai mare risc cu care se confruntă este furtul mărfii după încărcare. De aceea, primul pas recomandat în procedura de selecție a unui partener pe BursaTransport este o verificare simplă că transportatorul care a răspuns anunțului se și află în lista consultanților acelui anunț. În felul acesta, se poate evita cea mai frecventă modalitate de fraudă, prin folosirea paravanului unei alte companii.
Pasul 2: Verificarea atentă a companiei cu care se încheie un contract
Atât pentru expeditori, cât și pentru transportatori există o serie de elemente de posibilă alertă în evaluarea unui partener de business, în ceea ce privește atît prezența sa în bursa de transport (modificarea recentă a datelor de contact, înscrierea recentă sau scoring-ul modest) cât și prin statutul inactiv la ANAF.
Pasul 3: Verificarea licenței de transport/ intermediere și a copiilor conforme
România este unica țară din Uniunea Europeană în care există o aplicație de verificare a licențelor. Având la bază datele puse la dispoziție de Autoritatea Rutieră Română, aplicația a fost implementată de BursaTransport, este actualizată în timp real și oferă beneficii atât expeditorilor (prin posibilitatea verificării licenței de transport a partenerului care le preia marfa) cât și transportatorilor, ce au astfel acces la licența de intermediere a companiei pentru care se pregătesc să execute un serviciu. Utilizatorii pot verifica și copiile conforme ale vehiculelor, despre care reprezentanții BursaTransport declară că „reprezintă un pas esențial de protecție contra unei înșelătorii frecvente: anunțul de marfă este confirmat expeditorului cu numere de înmatriculare false.“
Pentru o piață sigură
O piață sigură reprezintă un cumul de responsabilități, atât din partea utilizatorilor burselor de transport, cât și a celor ce implementează sistemele de securitate ale acestora. „Platforma noastră stabilește norme foarte clare, pe care utilizatorii trebuie să le accepte la înscriere și care creează un cadru de securitate pentru cei ce folosesc aplicația. Normele vizează diminuarea a două riscuri principale – neplata serviciilor de transport și furtul de marfă, constituindu-se într-un sistem de alertă contra înșelătoriilor. De aceea încercăm să comunicăm tuturor clienților noștri cum se pot proteja împotriva riscurilor, atât la întâlnirile pe care le avem cu ei, cât și prin publicarea în BursaTransport a unor pagini speciale cu sfaturi de siguranță“, a arătat Dan Cotenescu, manager BursaTransport.
Material realizat de BursaTransport
Articolul a fost publicat in FOCUS și marcat ca Semn de carte..

SURSA: ziuacargo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu